A naturizmus története Magyarországon

mne 2A naturizmus Magyarországon egybeforrt Délegyháza nevével. A korábbi kavicsbányák tavainál az 1970-es évek közepén kezdtek megjelenni a naturisták. Ekkor még semmilyen infrastruktúra nem volt kiépítve, sőt bármikor megjelenhetett a rendőrség, mivel a nyilvános meztelenségükkel szabálysértést követtek el. A nomád állapotokból és a zaklatásokból a naturistáknak egyre inkább elegük lett. Először két elkülönült csoport alakult ki, az úgynevezett "Osztályzó tónál" egy kisebb létszámú szervezettebb, és az úgynevezett "Ötös tónál" egy jelentősen nagyobb létszámú, de lazább szervezettségű csoport.

Az "Ötös tónál" WC-k épültek, kutakat fúrtak és megszervezték a hulladék gyűjtését, elszállítását. A bejáratoknál "házirendet" függesztettek ki. Hasonló lépések történtek az "Osztályzó tónál" is. A két tó vezető személyiségeinek összefogásával egy Tavi Intéző Bizottságot sikerült felállítaniuk és elkezdték a helyzet pontos felmérését. Az 1983-as összeírás szerint nyáron, hétköznap 1000–4000, hétvégén tíz-húszezer ember is kijárt a „nudira”.mne2 2

Még abban az évben a minisztérium megadta az engedélyt egy helyi csoportokkal rendelkező országos szervezet létrehozására, Magyar Naturisták Egyesülete néven [2]. .Délegyháza ekkor indult fejlődésnek: fallal zárták ki a kíváncsi szemeket, újabb WC-k, zuhanyzók, büfék és kemping mellett egy panzió is épült. A "telep" bázisa az "Ötös tónál" alakult ki. Az "Osztályzó taviak" is átköltöztek erre a helyre. A szocializmus évei alatt a naturizmus lehetősége különleges szabadságjog volt, naturistának lenni bizonyos fokú lázadásnak számított. A 90-es évektől talán ezért is kezdett csökkenni a délegyházi strand látogatóinak száma.

Az MNE sokáig a legnagyobb létszámú naturista szervezet volt. Mára már tagjainak száma csupán néhány száz fő és vetekszik a 2000-ben alakult NBBKE és NaVKE tagsági adataival. Hazai viszonylatban azonban ma is Délegyháza a legnagyobb területtel rendelkező naturista kemping. A ma 23 hektár területtel rendelkező kemping és strand valódi kis birodalom, mely télen-nyáron időkorlátozás nélkül látogatható, és kedvező mikroklímája, a változatos domborzat és a vizek kitűnő minősége mellett környezetbarát szemléetével, emellett vendéglátóegységeivel, számos látogatót vonz.

mne3 2Délegyháza után a 80-as évek végén sorra nyíltak meg más helyeken is a naturista kempingek, úgy mint Balatonberény vagy a SZIKI de az ányási kanyarnál levő Tisza-parton is, ahol hazánkban második alkalommal alakult meg naturista egyesület, mely a mai napig nomád körülmények között működik és vadregényes tájával, homokos partjával sok látogatót vonz a nyári időszakban..

 

 

 

Képek forrása: hu.camping.info, anyas.hu, natours.hu

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.